Augustin
Rodina Augustin se věnuje pěstování vína v okolí Avenay-Val-d´Or již po pět generací a právě představitel páté generace, Marc Augustin, je jednou z nejzajímavějších osobností současné Champagne.
Patří k nejzarytějším BIODYNAMIKŮM v regionu v Champagne. Když Marca pozorujete při práci, zjistíte, že svým vínům dává něco navíc. Chová se ke svým vinicím i vínům velice citlivě, s láskou, pokorou, respektem a pozorností, asi stejně, jako k milované osobě.
K dispozici má 9,5ha vinic – 6,5ha v Avenay-Val-d´Or a jejím okolí (Pinot noir, Meunier a Chardonnay) a 3ha ve Vertus (Chardonnay). Pro svá vína si však ponechává pouze malou část, většinu hroznů prodává do Champagne Leclerc-Briant. Celková produkce vinařství se tedy pohybuje pouze mezi 10.000 – 15.000 lahvemi ročně. K vinifikaci používá především dubové sudy, na jejichž výrobu osobně dohlíží a pro něž si vybírá sám i duby přímo v Avenay. Dále pak smaltované tanky a terakotové amfory, či gruzínské qvevri. Síru a cukr používá minimálně, a nebo vůbec ne. Jednotlivá vína jsou inspirována elementy – země, oheň, vzduch a voda, ale protože Marc je zároveň i neúnavným experimentátorem, občas se nám do rukou dostane i nějaká ta parádní „šílenost“- třeba single-vineyard rosé de saignée, u něhož druhotná fermentace a následné zrání vína na kalech v láhvi neproběhly ve sklepě, ale 3m hluboko přímo v půdě vinice, kam ho Marc zakopal a ze které pro toto víno pocházely hrozny