Jacques Lassaigne
Montgueux je relativně nedávno „znovuobjeveným pokladem“ Champagne.
Přestože se zde réva vinná pěstovala od nepaměti, po II. Světové válce se zde začaly vinice postupně oživovat (až na jedinou vyjímku) až v 60. letech. Jedná se o zcela unikátní terroir. Z poměrně rovinaté zemědělské krajiny, zhruba 5km západně od města Troyes, se náhle dramaticky zvedá osamocený kopec, který okolní krajinu převyšuje o více než 100m (vrchol 270 m.n.m.). Geologicky se jedná o pokračování stejné vrstvy, která tvoří prestižní oblast Cote des Blancs a jde tedy o jediný kompaktní křídový masiv v Aube. Montgueux je však od Cote des Blancs vzdálen více než 100km jižněji. Staří Římané ho pojmenovali „Mons Gothorum,“ nebo-li „Božský kopec,“ uznání a respektu se však Montgueuxu dostává i nyní. Chef de Cave prestižního šampaňského domu Charles Heidsieck, Daniel Thibault, ho označil jako „Le Montrachet de la Champagne.“ S Montrachetem ho pojí i odrůda, která se tu pěstuje nejvíce, Chardonnay. V kraji Aube ojedinělá, čistá kompaktní křída, krytá jen tenkou vrstvou jílu, jižní orientace vinic a celkově příznivější klima v porovnání s Cote des Blancs činí z Montgueux jeden z nejlepších terroirů pro Chardonnay v celé Champagne. Charakter odrůdy Chardonnay z Montgueux je jedinečný v rámci celé Champagne – velmi minarální, kremový, s tóny tropického ovoce.
Přestože Jacques Lassaigne začal znovu oživovat vinice na svazích Montgueux již v 50. letech, své vinařství zakládá až roku 1964. Ihned od počátku produkce nesly etikety jeho vín označení „Vin Nature de la Champagne.“ A naturální champagne se v tomto vinařství připravují dodnes.
Zásadní změnu přinesl rok 1999, kdy se do vinařství vrací syn Jacquesa, Emmanuel Lassaigne. Ten opustil své dosavadní zaměstnání silně motivován touhou proslavit Montgueux po celém světě. Dnes není pochyb o tom, že se mu to povedlo. Všechny keře, ze kterých Emmanuel sklízí hrozny pro svá vína jsou starší více než 40 let. Další zajímavostí je, že veškerá vína v Domaine Jacques Lassaigne jsou degoržována „a la vollée“ (sediment je odstřelen ručně, bez předchozího zamrazení hrdla lahve) a žádné z nich není „dozážováno.“ Emmanuel Lassaigne patří spolu se Selossem, Prevostem, Bouchardem a Eglym dlouhodobě mezi TOP 5 vinařů, produkujících pěstitelská champagne!
Jeho vína jsou přímá, svěží, velmi minerální, řízná a naprosto přirozená! Emmanuel zkrátka nedělá žádné kompromisy…